Elektrikte vatandaşa zam, dağıtım şirketlerine kıyak


ign="justify"> Elektriğe yapılan yeni yıl zammının arkasından dağıtım şirketlerine aktarılan kaynak çıktı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), enerji maliyetlerini içeren perakende enerji bedelindeki artış yüzde 3.7 iken, dağıtım bedeli adı altındaki kalemde yapılan artışın yüzde 10`u aştığını duyurdu. Üstelik geçmişte faturalar yoluyla "kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma bedeli” gibi bedeller de “dağıtım bedeli” adı altında tek bir torbaya kondu. Çoğunluğu kamu bankalarından aldıkları kredilerle ihaleleri alan enerji dağıtım şirketlerinin talebiyle vatandaşın cebinden yılda fazladan en az 1.8 milyar TL çıkacak. 

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) açıkladığı yeni yıl tarifesinde dikkati çeken konu zam olurken, tüketicilerden tahsil edilen, "enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli" maliyetlerinin de artık görünmez kılındı. Fon ve vergiler hariç olmak üzere faturalar yoluyla tahsil edilen 6 kalem "dağıtım bedeli" ve "perakende enerji bedeli" adı altında torba haline getirildi. Bu durumu “elektrik faturalarında karartma” diye yorumlayan EMO, "kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli ile sayaç okuma bedeli"nin de “dağıtım bedeli” adı altında vatandaştan alınmaya devam edeceği tespitini yaptı. 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan EMO'ya göre EPDK kuruluş yasasının ilk maddesinde yazan "şeffaf elektrik piyasası" hükmünü de böylece ihlal etmiş oldu. 

ZAM ŞİRKETLERİN CEBİNE AKACAK

EMO'nun hesaplamalarına göre yapılan zammın ağırlıklı kısmı da dağıtım şirketlerinin taleplerini karşılamaya gidecek. Tarifede 1 Ocak 2016`dan önce perakende satış hizmet bedeli ve perakende enerji bedeli olarak iki ayrı kalemde görülen tutar tek kaleme indirildi. Ekim 2015 tarifesinde 2 kalemin toplamı 20.58 kuruş iken, 1 Ocak 2016`dan itibaren yapılan yüzde 3.72`lik zamla 21.34 kuruşa yükseltildi.

Dağıtım bedeli torbasına atılan kalemlerde ise toplamda yüzde 10.04`lük zam yapılarak, kilovat saat başına 10.76 kuruştan 11.84 kuruşa çıkarıldı. EMO'ya göre bu artış, dağıtım şirketlerinin bir süredir kurdaki artışı gerekçe göstererek, özelleştirme bedellerini ödeyememe durumlarına ilişkin olarak "iflas" resti çekmelerinin etkili olduğunu ortaya koyuyor. Yani abonelerin ödeyecekleri faturalar üzerinden şirketler kurtarılmak isteniyor. 

FATURALAR EN AZ 5.4 TL FAZLA GELECEK

Zamlarla birlikte fon ve vergiler hariç olmak üzere 1 kilovat saat başına elektriğin bedeli konut kullanıcıları için 31.05 kuruştan yüzde 6.9`luk zamla 33.18 kuruşa yükseltildi. Ancak fonsuz tarifedeki zam oranı sayaç okumanın fatura başına alınıyorken yeni tarifede dağıtım bedeli içine dahil edilmiş olması nedeniyle gerçekte zam oranı yüzde 5.9 oldu. Yapılan zammın 4 kişilik bir ailenin asgari 230 kilovat saatlik tüketimi üzerinden faturalarına yansıması ise 5.3 TL olacak. Böylece asgari tüketim karşılığında bir hanenin elektrik faturası aylık 89.4 liradan 94.7 liraya çıkarıldı. Yılbaşından itibaren yapılan zamla birlikte aylık mesken kullanıcılarından asgari tüketim gerçekleştirmeleri durumunda, aylık 151.8 milyon, 1 yıllık ise 1.8 milyar TL fazladan tahsil edilecek. 

EMO: 'SONUÇ ELDE EDEMEYECEKLER'

EMO açıklamasında kayıp ve kaçak bedellerinin bu şekilde gizlenmesine tepki göstererek şunları ifade etti: “Yargının verdiği karar ortada iken kayıp ve kaçak bedellerini önce faturada şimdi de tarifede gizlemeye çalışmakla bir sonuç elde edemeyeceklerdir. Elektrik kullanıcılarının başvurduğu mahkemelerin talepleri doğrultusunda; tahsil edilen kayıp ve kaçak bedellerini dağıtım şirketleri ve EPDK bildirmekle yükümlüdür.” (Ankara/EVRENSEL)



Tarih: 20.02.2016
Elektrik Rehberi
http://www.elektrikrehberi.net/