TOPRAK GEÇİŞ DİRENCİ TEST TALİMATI

 

Toprak geçiş direnci testi, 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ ne (ETTY) göre yapılır (Ek-N Madde N.2.2).

 

 

1-               Toprak geçiş direnci, Toprak Geçiş Direnci Ölçüm Cihazı ile ölçülür. Bu cihazın teknik özellikleri, Ek-N’ de Madde N.2.2.1 de belirtilmiş olup, kullanılan alternatif gerilimin frekansı 150 Hz. i geçmemelidir.

 

2-               Yapılacak olan testler konusunda üretici firmanın kullanma kılavuzunda belirtilen talimatlar kullanılmalıdır.

 

3-               Toprak geçiş direnci testi için, kalibrasyon süresi geçmemiş olan cihaz kullanılmalıdır.

 

4-               Öncelikle, tüm makinalara ve dağıtım panolarına topraklama hattının fiziki olarak bağlı olduğu gözle kontrol edilir.

 

5-               Referans bağlantıları için 2,5 mm2 kesitinde NYAF kablo kullanılır. Birinci referans bağlantısı için en az 40 m’ lik, ikinci referans bağlantısı için en az 60 m’ lik kablo kullanılır.

 

6-               Ölçümde kullanılacak olan referans çubukları olarak üretici firmanın cihaz ile birlikte verdiği çubuklar kullanılır.

 

 

7-               Ölçümü yapılacak topraklayıcı, sonda ve yardımcı topraklayıcılar, mümkün olduğu kadar birbirinden uzak olmak üzere mümkün mertebe bir doğru üzerinde bulunmalıdır.

 

8-               Sondanın ölçme yapılacak topraklayıcıyla arasındaki mesafe 20 m’ den az olmamak kaydıyla en büyük topraklayıcı uzunluğunun en az 2,5 katı (ölçme yönüne doğru), yardımcı topraklayıcının mesafesi ise, 40 m’ den az olmamak kaydıyla en az 4 katı olmalıdır.

 

9-               Toprak Geçiş Direnci Ölçüm Cihazının diğer ucu ölçümü yapılacak olan topraklayıcıya bağlanarak ölçüm yapılır.

 

10-          Ölçümü yapılan topraklayıcıya ait tanımlar test föyüne işlenir. Cihaz ekranında okunan değer, topraklayıcının geçiş direnci olarak kayıt edilir.

 

11-          Bu işlemler sonucunda testin ölçüm sonuçları olumlu yani uygun çıkarsa bu sonuçlara göre rapor hazırlanır.

 

12-          Ölçümü yapılan noktalarda değerler uygun çıkmazsa gerekli iyileştirmelerin yapılması söylenip, eksiklikler tamamlanınca tekrar ölçüme gidilir.